Jak często trzeba wymieniać pasek rozrządu w tym silniku. W instrukcji doczytałem się, że co 180000km, ale to odnosiło się do innych silników (nie AZJ)
Nie jestem specem w temacie ale ja bym nie patrzyl na przejechane kilometry. Zywotnosc jakiegokolwiek elementu zalezy w glownej mierze od warunkow ekspolatacji i sposobu jazdy. W pierwszej kolejnosci staralbym sie poradzic z jakims mechanikiem aby zerknal w jakim stanie jest pasek. Raczej wymienilbym troche wczesniej jak mialbym ryzykowac ze sie gdzies po drodze rozsypie caly rozrzad. Bo potem sa niepotrzebnie kolosalne koszty.
Slyszalem ze sygeruja co 60000 km pasek trzeba wymieniac, ale to w procesie po dotarciu silnika, kiedy jest nowy podobno trzeba czesciej, ale w skodzie powiedzielimi rowniez ze co 3 lata, co oznaczalo ze albo 60 tys albo 3 lata, mialame taka sytuacje ze przejechane bylo w mojej 35 tys w ciagu 2.5 roku i zdecydowalem sie nawymiane - uratowalem silnik, pasek byl popekany ze starosci, mysle ze ten termin moze sie skrócic jesli nie chowasz auta do garazu.
Jak często trzeba wymieniać pasek rozrządu w tym silniku. W instrukcji doczytałem się, że co 180000km, ale to odnosiło się do innych silników (nie AZJ)
Podaję za AS nr 41 z 06.11.08 /wkładka o VW/ - standard co 180 tys. km za wyjątkiem wymienionych dalej silników wśród których nie ma AZJ. Więc co 180 choć to wydaje się bardzo dużo. :roll:
Dowiedz się jeszcze czy masz silnik tzw. kolizyjny.
Komentarz